Snabba leveranser inom 1-3 arbetsdagar

Vad är skillnaden mellan Eau de Parfum och Eau de Toilette?

|28/09, 2022

Vad är skillnaden mellan Eau de Parfum och Eau de Toilette?

Det korta svaret är: koncentrationen. Om du inte nöjer dig med den förklaringen så ska vi fördjupa oss i detta nu. Det som skiljer “eau de parfum” från “eau de toilette” egentligen är hur mycket parfymolja de innehåller. Resten – majoriteten av formulan – är vanligtvis alkohol och vatten. Förutom EdP och EdT finns även fler villkor och är i fallande ordning: parfum, eau de parfum, eau de toilette, eau de cologne och eau fraiche. Alla dessa är parfymer, oavsett koncentration.

Parfymer från större, mer kommersiella parfymmärken släpps ofta i flera olika varianter under samma namn men i olika koncentrationer. Dofta på dem sida vid sida och vi garanterar att du känner skillnaden. Doften med mindre mängd parfymolja uppfattas ofta som lättare och fräschare, med några noter som får sjunga ut ordentligt. Ju mer parfymolja desto tyngre blir doften, vilket kan vara en fördel för att framhäva vissa typer av doftnoter och att få doften att räcka längre på huden. Vilken version du väljer är helt enkelt en fråga om smak men också såklart även plånbok.


Parfum

Parfum, som också kallas extrait de parfum eller pure perfume, har den högsta doftkoncentrationen. Parfum innehåller från 15% till 40% doft, men vanligtvis mellan 20% och 30%. Av alla dofter tenderar parfymer att vara längst, vanligtvis sex till åtta timmar. På grund av den höga koncentrationen är parfum i allmänhet den allra dyraste per milliliter.


Eau de Parfum

Eau de Parfum, EdP, har den näst högsta doftkoncentrationen. För eau de parfum ligger den generellt på mellan 15% och 20%. Det är också ofta lite billigare än parfym. Medan den har en högre alkoholkoncentration än parfym, är den bättre för känslig hud än andra dofttyper. Eau de parfum är en av de vanligaste dofttyperna och passar utmärkt på dagen såväl som kvällen.


Eau de Toilette

Eau de toilette, EdT, har en doftkoncentration på mellan 5% och 15%. Det är oftast billigare än eau de parfum och är en av de mest populära typerna av doft. EdT varar vanligtvis i två till tre timmar. Termen eau de toilette kommer från franska termen "faire sa toilette", vilket innebär att göra sig redo.


Eau de Cologne

Eau de Cologne, EdC, har bara 2% till 4% doftkoncentration och en stor andel alkohol. Det är billigare än de andra varianterna och varar bara några timmar. EdC kommer vanligtvis i större flaskor, gjorda för att applicera generöst. Ursprungligen var eau de cologne, vatten från Köln, ett traditionellt recept med uppfriskande ört- och citrusnoter.


Eau Fraiche

Eau fraiche liknar eau de cologne, eftersom doften bara håller några timmar på huden. Den har en ännu lägre koncentration av doft, normalt 1% till 3%. Resten är främst vatten, inte alkohol.